Nederlandse Kooikerhondje

I allmänt tal säger många bara kooiker.

För oss är Kooikern den ultimata hunden, lagom i storlek, går fortfarande att ha i knäet, intelligenta, snabblärda. De har ett härligt temperament, är lagom arbetsglada, man skulle kunna säga att de är en "allround" hund som gillar allt från lydnad till agilitiy, freestyle, Nosework och sök. Vackra att se på med sina svarta behäng (örhänge) på öronen, sin vackra två färgade päls som är rödbrun & vit, ofta finns det svarta inslag som en ring på svansen. De älskar sin flock och är mycket trogna. Pälsvården är minimal och relativt självrengörande, en och en annan tova bak öronen. Pälsen luktar sällan "våt hund". Den fäller sin päls så som långhåriga hundar oftast gör vår och höst. För övrigt är det kloklippning och daglig omsorg så som alla djur kräver.

Enkelt är det mycket hund i ett mindre format.

Historik

Kooikern har fått sitt namn efter en särskild fälla en så kallad eendenkooi som användes för att fånga änder. Hundens uppgift var att "leka" i standkanten och vifta med sin yviga svans för att locka änderna in i den så kallade eendenkooi.

Den användes också som typ vakthundar på gårdar där den fånga möss och råttor.

Rasen höll på att dö ut i början av 1900 talet. Baronessan van Hardenbroek van Ammerstol påbörjade en räddningsinsats efter andra världskriget då det endast fanns ca: 25 indivier kvar av rasen. Rasen blev officiellt erkänd av internationella hundorganisatioen FCI 1974.

Rasen kom till Sverige 1994.

Mer finns att läsa under:

www.skooi.se

http://www.skk.se/hundraser/kooikerhondje/

Här finns en bra beskrivning av kooikern:

https://www.acast.com/varbastavan/nederlandse-kooikerhondje